log in

Scheidsrechters

Scheidsrechters

Scheidsrechters

Scheidsrechters zijn eigenlijk best cool

scheidsrechter

Scheidsrechters zijn eigenlijk best cool!

VV Gasselternijveen kampt, zoals zovele voetbalverenigingen, met een tekort aan scheidsrechters. Naast alle randzaken bij het wedstijdgebeuren is dit een van de belangrijkste aandachtpunten van onze nieuwe scheidrechters coördinatoren Maikel Pieterman en Patrick Roos. Op dit moment zijn er nog 6 jeugdleden actief als scheidsrechter en 8 senioren leden. Daarnaast zijn er een 5 tal ouders van jeugdleden die fluiten bij de wedstrijden van hun eigen kinderen.

De nood werd hoog en mede hierdoor is het initiatief voor deze functie ontstaan. Inmiddels heeft dit zijn uitwerking gehad en zijn er 2 scheidsrechters coördinatoren aan deze uitdaging begonnen.

Een groot aantal van jullie kennen ze wellicht al. Maikel is zelf al jaren actief voetballer en scheidsrechter voor onze club en is ook scheidsrechter bij de KNVB. Maikel coördineert de scheidsrechters bij de jongste jeugd. Patrick Roos woont in Gasselte en is nieuw binnen onze vereniging. Ook hij fluit voor de KNVB en coördineert de scheidsrechters bij de A, B en C junioren.

De nieuwe commissie hoopt de scheidsrechters een eigen plek te kunnen geven binnen vv Gasselternijveen en de SJO.

Vanaf begin december zijn Patrick Roos en Maikel Pieterman druk geweest met het opstellen van een arbitragebeleid. Het voorwoord van het arbitragebeleid, dat inmiddels is goedgekeurd door alle betrokken besturen, luidt als volgt:

‘’De v.v. Gasselternijveen heeft in het seizoen 2015-2016 de ambitie uitgesproken om een scheidsrechterscommissie in te stellen. Op deze wijze wil de vereniging structuur aanbrengen in het arbitragebeleid binnen haar eigen vereniging en de samenwerkende jeugdopleiding (SJO) met de v.v. Gieterveen en de v.v. GKC.

Het plan is allereerst een duidelijk beleid op te stellen en deze vervolgens door te voeren binnen de jeugd, waarna ook de senioren worden meegenomen.

De scheidsrechterscommissie heeft het streven een beleid op te stellen dat jarenlang mee kan gaan, onder voorbehoud van minimale wijzigingen, en zich tussen de samenwerking van de drie moederverenigingen settelt.

De scheidsrechterscommissie heeft zich bij het opstellen van het beleid georiënteerd op haar omvang, haar visie, de mate van realisatie en haar unieke opbouw uit de samenwerking tussen drie verenigingen.’’

 

In het uitgebreid beschreven document zijn de volgende punten het voornaamst:

  • Een overzichtelijke organisatiebeschrijving
  • Een draaiboek voor alle praktische functies (scheidsrechters, praktijkbegeleiders en arbitraal lid van de dag)
  • Een ontwerp voor scheidsrechter tenues, die hopelijk vanaf volgend seizoen op elke accommodatie gedragen zullen worden
  • Een beschrijving van de loopbaanontwikkeling voor zowel scheidsrechters als niet-scheidsrechters waarin bovendien een opsomming van bijeenkomsten is opgenomen
  • Een zelfontworpen notitieblad en begeleidingsformulier
  • Een online in te vullen begeleidingsformulier

De scheidsrechtercoördinatoren hadden uitgesproken allereerst een duidelijk kader te schetsen in de vorm van een geschreven beleid alvorens naar de praktijk uit te wijken. Het kader, het geschreven arbitragebeleid, is inmiddels af. Het is de bedoeling om vanaf volgend seizoen alles in werking te hebben gesteld en er zijn zelfs nu al praktijkbegeleiders actief bezig met begeleiden. Binnenkort is het arbitragebeleid te vinden op de website.

De eerste praktijkbegeleider heeft zich trouwens aangemeld: Melchior Knol!

*De scheidsrechterscommissie is nog op zoek praktijkbegeleiders; mannen of vrouwen met een redelijke kennis van de theoretische en praktische aspecten van voetbalarbitrage, die bereid zijn een à twee scheidsrechters te begeleiden.

*De scheidsrechterscommissie is op ook op zoek naar een sponsor voor de scheidsrechter tenues. Mocht u hierin interesse hebben, dan kunt u contact opnemen met de sponsorcommissie van de SJO. Meer informatie over of een ontwerp voor scheidsrechter tenues kunt u vinden in het arbitragebeleid.

Het is in de toekomst geen vanzelfsprekendheid dat elke wedstrijd geleid kan worden door een arbiter. Speel je in de C jeugd of hoger en vind je het leuk om af en toe een wedstrijd te fluiten, dan zijn wij op zoek naar jou!. De jongste jeugd kunnen we goed gebruiken voor de E- en F pupillen. Vanaf 15 jaar mag je ook wedstrijden van de D’s leiden. Ook voor de oudere jeugd en de senioren zijn wij op zoek!

Wil jij je opgeven of wil je graag meer informatie.

Patrick Roos, aanwijzing-coaching-begeleiding

junioren scheidsrechters, 06-39681484, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Maikel Pieterman, aanwijzing-coaching-begeleiding, pupillen scheidsrechters

06-81921091, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

Want scheidsrechters, die zijn eigenlijk best cool!

Log in or create an account